Een garantieloon, omzetloon, all-in loon, variabel loon of loon op basis van een vaste urenomvang? Al deze vormen komen voor in de arbeidsovereenkomsten die bij fysiotherapiepraktijken worden gebruikt. Nu de onderhandelingen over de cao in volle gang zijn is het van belang goed te kijken wat de toekomst gaat brengen voor de arbeidsovereenkomsten in de fysiotherapie.
Omzetloon
In de fysiotherapiebranche zijn er veel arbeidsovereenkomsten waarbij het maandsalaris afhankelijk is van de door de fysiotherapeut behaalde omzet. Met de komst van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) bracht deze contractvorm een verplichting voor werkgevers met zich mee. Op grond van de Wab moeten werkgevers aan werknemers bij wie de arbeidsomvang niet vastligt na 12 maanden werken een vaste arbeidsomvang aanbieden. Naast het feit dat dit aanbod moet worden gedaan, kan tevens discussie ontstaan wat aan de werknemer moet worden betaald indien er in perioden niet gewerkt wordt. Ook heeft de belastingdienst onlangs nog eens bevestigd dat met een arbeidsovereenkomst op basis van het garantieloon geen gebruik worden gemaakt van de lage WW-premie
All-in loon
Daarnaast zijn er ook nog veel arbeidsovereenkomsten waarin een all-in (uur)loon is afgesproken. Een all-in loon houdt in dat de vakantietoeslag en -dagen bij het maandelijks brutoloon worden uitgekeerd. De werkgever ontvangt dan dus geen loon over opgenomen vakantiedagen en geen eenmalige vakantie-uitkering per jaar. Dit all-in loon ligt wettelijk gezien in een grijs gebied. Europese rechtspraak en wetgeving staat dit niet toe. De Nederlandse lage rechtspraak is hier wispelturig in. Er zitten dan ook verschillende risico’s vast aan een all-in loon. Zo kan de werknemer bijvoorbeeld aanspraak maken op de betaling van vakantietoeslag en vakantiedagen indien het all-in loon niet duidelijk en schriftelijk is vastgelegd. Mocht een Nederlandse hogere rechter op enig moment toch de Europese wetgeving en rechtspraak volgen, hetgeen niet ondenkbaar is, zijn de rapen gaar voor dat deel van de fysiotherapiebranche waar deze oude loonconstructies worden toegepast. Dit kan (met terugwerkende kracht) zorgen voor aanzienlijke kosten en mogelijke dubbele betaling van de vakantiedagen met de vermeerdering van de wettelijke verhoging en wettelijke rente hierover berekend. Een omzetloon kan ook worden gezien als een all-in loon.
Een vast urenomvang en salaris
De variabele loonconstructies hangen als een zwaard van Damocles boven de fysiotherapiebranche, zowel civielrechtelijk als sociaal zekerheidsrechtelijk. De WVF kiest voor een vaste en (daarmee) zekere arbeidsovereenkomst en heeft dit eerder ook als sociale partner met de FDV afgesproken in het cao visiedocument.
Cao-partijen vinden het belangrijk dat er in de toekomst zowel voor de werkgever als voor de werknemer meer zekerheid komt in de vaststelling van de omvang van het aantal uren per week en een vast bruto maandsalaris. Om dit te bewerkstelligen is het de bedoeling dat de cao zal voorzien in een verbod op een omzetloon en de huidige arbeidsovereenkomsten zullen, zoals bepaald in de cao, moeten worden omgezet naar een arbeidsovereenkomst met een vast urenomvang en een vast maandsalaris. Ook een all-in loon zal niet meer toegestaan zijn.
Aanpassen arbeidsovereenkomst
De WVF krijgt veel vragen van haar leden, mede naar aanleiding van een oordeel van de belastingdienst, of en hoe zij de arbeidsovereenkomsten nu al kunnen aanpassen naar een vaste arbeidsomvang per week ondanks het feit dat het nu nog wachten is op een cao. Om aan deze vraag tegemoet te komen, is BDO Legal samen met de WVF alvast een passend addendum aan het ontwikkelen dat aan de bestaande arbeidsovereenkomst kan worden toegevoegd. Hierover wordt u op korte termijn geïnformeerd. Door dit addendum op te nemen kunnen nieuwe afspraken worden gemaakt over de arbeidsduur en het maandsalaris. Door het ondertekenen van dit addendum komen de oorspronkelijke afspraken te vervallen en worden deze vervangen door het addendum.
Prestatiebeloning
Een vast maandsalaris en bedongen arbeidsduur zal voor de werknemer en werkgever meer zekerheid bieden. Wel wordt het mogelijk om naast het bruto maandsalaris een prestatiebeloning overeen te komen voor het geval sprake is van exceptioneel presteren door de fysiotherapeut. Belangrijk te vermelden is dat deze prestatiebeloning dus los zal staan van het vaste maandsalaris. Hoe de prestatiebeloning kan worden behaald is aan de werkgever en werknemer om af te spreken. Hierbij kan gedacht worden aan zowel kwalitatieve als kwantitatieve afspraken. Ook deze afspraken kunnen worden opgenomen in het addendum op de arbeidsovereenkomst.
Al met al zorgt het wijzigen van de arbeidsovereenkomst niet voor hele grote veranderingen. De grootste verandering is de toevoeging van zekerheid van de urenomvang per week en het maandsalaris. Een goede ontwikkeling voor zowel werknemer als werkgever!