Wij willen de Fysio Vakbond FDV complimenteren met hun, naar onze mening, gedegen onderzoek naar de arbeidsvoorwaarden in de eerste lijn van de fysiotherapeuten. Het is een zeer omvangrijk en tijdrovend onderzoek waarvan wij op de hoogte waren en voorafgaand aan publicatie een toelichting hebben gekregen. De FDV heeft kritisch naar haar eigen onderzoek gekeken en daar naar vervolgonderzoek toe verbeterpunten in aangebracht.
Schrijnende zaken
Hoewel er natuurlijk verschillen bestaan binnen de beroepsgroep, kunnen wij als bestuur van de WVF, ons niet aan de indruk onttrekken dat de gegevens in dit onderzoek een aantal zeer schrijnende zaken aan het licht brengen. Zaken die ons allemaal aangaan, ongeacht werkgever of werknemer, ongeacht bachelor of master, ongeacht bij welk register je staat ingeschreven, of dat je in de stad of op het platteland werkt.
Voordat we op het onderzoek ingaan, moeten wij wel zeggen dat dit onderzoek géén oordeel velt over de diversiteit aan beloning tussen de verschillende fysiotherapeuten. Het is een onderzoek naar de arbeidsvoorwaarden en geeft geen inzichten in de verhouding van de kosten voor een praktijk, de loonkosten en de winstmarge.
Onze focus
De zaken die naar onze mening duidelijk naar voren komen èn waar de focus op moet liggen zijn:
- De lage beloning door de hele eerste lijn heen ten opzichte van de tweede en derde lijn en ten opzichte van andere beroepen. Het gegeven dat het gemiddelde overeenkomt met FWG 30 of een beloning op het niveau van MBO niveau 2 is zeer ernstig voor (minimaal) HBO geschoolde collega’s.
- De pensioenpremie en daarmee de opbouw, bij aanvang van je carrière is 20% van wat de intramuraal werkende collega’s wordt betaald c.q. wordt opgebouwd! In de jaren erna neemt dat verschil toe en het percentage af ten opzichte van intramuraal werkende fysiotherapeuten. De daarmee samenhangende pensioenaanspraken op de pensioengerechtigde leeftijd zullen dus veel meer oplopen. Dat is schokkend.
- Meer dan 60% van de werknemers, door alle leeftijdscategorieën heen, overweegt om het vak te verlaten. Hoewel de waardering door alle leeftijdsgroepen heen, voor de arbeidsvoorwaarden gemiddeld op 5,9 uitkomt zien we bij de uitkomsten op de vraag wie er de afgelopen jaren heeft overwogen om het vak te verlaten en een ander vak wil gaan beoefenen een heel ander signaal. Naar onze mening geeft dit een duidelijk beeld dat de werknemers begrip hebben voor de arbeidsomstandigheden maar goed op de hoogte zijn van de beloning in andere sectoren van de maatschappij.
- De grote uitstroom uit het vak en de beperkte instroom door afgestudeerden. Naast het gegeven uit punt 3 leidt dit tot een krapte op de arbeidsmarkt. We hoeven geen onderzoek te doen naar wat voor consequenties dit zal hebben voor druk op de werkzame fysiotherapeuten in de eerste lijn, de huisartsen en de duurdere tweedelijnszorg. Daarbij nog prangender, wat dit zal betekenen voor de realisatie van het Integraal Zorg Akkoord?
- Het gegeven dat er gemiddeld een halve dag per week (!) onbetaalde werkzaamheden worden verricht.
WVF, FDV en KNGF slaan de handen ineen
Beste collega’s, dit rapport geeft duidelijk weer wat wij allemaal al lang weten of ervaren. Dit wordt door de cijfers uit het onderzoek duidelijk bevestigd. WVF, FDV en KNGF slaan de handen ineen om uit deze benarde positie te komen. We zullen hierover gezamenlijk met de diverse stakeholders in gesprek gaan. We willen bekijken op welke wijze we deze negatieve spiraal na 18 jaar marktwerking en 21 jaar na de laatste CAO, kunnen draaien en mogelijk middels een CAO, in overleg met zorgverzekeraars en ministerie van VWS, kunnen vastleggen. Laten wij ook de handen hierover ineen slaan en niet verzanden in onderling gekissebis over punten en komma’s. Daar is het nu de tijd niet voor! De overheid moet ingrijpen op een wijze die niet leidt tot een grotere uitstroom van fysiotherapeuten in de eerste lijn.
Ben je werkgever en wil je ons steunen in onze missie en ben je nog geen lid? Sluit je dan bij ons aan! Hoe meer leden we achter ons hebben staan, hoe meer impact!
Het bestuur van de WVF
Arjen van Zon, voorzitter
Geert van Baggem, secretaris
Henk Mein, penningmeester