Het ABN AMRO brancherapport 2022 over de ontwikkelingen binnen de fysiotherapie is gepubliceerd. We zijn met sectorspecialist Charlotte van Laar in gesprek gegaan over de belangrijkste ontwikkelingen binnen de fysiotherapiebranche. Waar moet je nu als fysiotherapie praktijkeigenaar allemaal rekening mee houden? Charlotte deelt haar inzichten graag met u ook deelt zij haar mening over het belang van een nieuwe cao.
“Er is al lange tijd heel veel gaande binnen de fysiotherapiebranche. De rol van de fysiotherapeut binnen het gehele zorgstelsel zal alleen maar groter worden.”
Trend 1: Preventie en leefstijl
Om te beginnen wordt er meer focus gelegd op preventie en leefstijl, ook vanuit de overheid. Hier kunnen fysiotherapeuten een hele belangrijke rol in vervullen.
Trend 2: Alternatieve verdienmodellen
“Er wordt actiever gekeken naar alternatieve verdienmodellen binnen de praktijk. We zien veel combinaties met fitness, revalidatiezorg en trajecten die gericht zijn op vitaliteit.”
Trend 3: Regionale ketenvorming en samenwerkingen
“Daarnaast zien we ook meer regionale ketenvorming ontstaan. Dit is een reactie op de landelijke ketenvorming. Zo kunnen er synergievoordelen worden behaald en is er meer kennis en kunde in huis, waardoor u makkelijker naar elkaar kunt doorverwijzen. Kijkend naar de opbrengsten versus de kosten dan is deze samenwerking ook nodig. Het creëert kruisbestuiving over en weer, waardoor u meer ‘body’ heeft en minder afhankelijk bent.”
“Er is ondernemerschap en onderscheidend vermogen nodig”
Trend 4: Patiënten worden steeds kritischer
Patiënten worden steeds kritischer. Er wordt daarom steeds meer gesproken over zorgconsumenten. Dat betekent dat u als praktijk onderscheidend vermogen moet hebben en zorgen dat u meerdere specialismen in huis hebt. Wat wij zelf zien is dat dat ondernemerschap, innovatie en creativiteit vraagt. Naast praktijkeigenaar is het belangrijk dat u ook ondernemer bent en nadenkt over de positionering van uw praktijk en dat ook uitdraagt naar buiten toe. Kijk ook goed hoe uw verzorgingsgebied eruit ziet en pas daar uw praktijkvoering en keuzes op aan.”
“Praktijken die vooruitstrevend zijn of zich heel duidelijk positioneren hebben het makkelijker bij het aantrekken van personeel”
Trend 5: Toenemende arbeidsschaarste
“Een andere (zorgelijke) ontwikkeling is dat er steeds meer arbeidsschaarste ontstaat. Het boeien en binden van personeel wordt daarom steeds belangrijker. Jobhoppers, daar heeft u als werkgever niet veel aan. Goed werkgeverschap is daarin belangrijk. Naast een redelijke beloning is het ook belangrijk om uw medewerkers de ruimte te geven om zich verder te ontplooien, maar ook om ze te laten meedenken in de praktijkvoering, zodat ze ook iets kunnen inbrengen. Zo kunt u de betrokkenheid van medewerkers bij de praktijk vergroten. Het werven van personeel kunt u bijvoorbeeld doen door leerplekken aan te bieden aan studerende fysiotherapeuten, door goede contacten te onderhouden met hogescholen en wellicht door zelf actief therapeuten te benaderen. Dat is ook een stukje ondernemerschap. Wat we ook zien is dat praktijken die vooruitstrevend zijn of zich heel duidelijk positioneren het makkelijker hebben bij het aantrekken van personeel en ze ontvangen ook vaker open sollicitaties. Er zit op dit vlak een steeds groter verschil in de markt.”
Trend 6: e-Health en innovatie
“Tijdens coronatijd was er een duidelijke toename te zien in het gebruik van e-health toepassingen. Videoconsulten waren opeens het ‘nieuwe normaal’. We zien dat het nu weer meer naar de achtergrond verdwijnt. Terwijl zorgverzekeraars en andere beleidsmakers hier wel heel erg op aansturen. Het biedt ook veel kansen om blended te gaan werken. Ik ben van mening dat praktijken hier veel voordeel uit kunnen halen. Bovendien is dit ook voor de toekomst belangrijk, want patiënten gaan erom vragen.”
Kortom, er gebeurt genoeg. Het is belangrijk dat u als praktijkhouder hier oog voor heeft en in meebeweegt, zodat u de positie van uw praktijk versterkt.
Tips voor praktijkeigenaren
- Doe wat bij u past. Het is belangrijk om naast zorgverlener ook ondernemer te zijn, maar kijk wel waar u blij van wordt. Anders werkt het niet.
- Probeer uw praktijk helder te positioneren; ontwikkel een duidelijke visie.
- Bespreek uw plannen met anderen. Soms zien anderen meer mogelijkheden dan uzelf.
- Durf te investeren.
- Maak tijd vrij voor dat stukje ondernemerschap; probeer het in uw drukke agenda op te nemen.
Lees hier het volledige artikel: Fysiotherapeut? Bekijk de trends van 2022 in uw vakgebied
Nieuwe poging cao onderhandelingen?
“Het is jammer dat de cao vooralsnog niet gelukt is. Ik denk dat het voor beide partijen goed is dat er een cao komt. Dat geeft zekerheid, ook op juridisch vlak. Het brengt tevens rust in de branche. We zien in de praktijk zoveel verschillende vormen van belonen. Daardoor denkt het personeel vaak dat het gras bij de buurman groener is. Dat werkt het binden van uw personeel niet in de hand. Mensen zijn eerder geneigd over te stappen of worden weggekaapt. Het zou voor u als werkgever goed zijn als er een gelijk speelveld ontstaat. Waarbij ik ook begrijp dat er in het verdienmodel dan ook nog het één en ander moet gebeuren en daar moeten zorgverzekeraars een rol spelen en voor open staan. Met een cao wordt de positie van de fysiotherapiebranche tegenover de zorgverzekeraars sterker.”