Stilzitten? Daar doet de cao onderhandelingscommissie van de WVF niet aan. Inmiddels zijn de sociale partners al een tijd weer volop bezig met de Cao-onderhandelingen. Doel is het komen tot een Cao, die zorgt voor een evenwichtig gezonde beloning voor de werknemers maar die ook in een juiste verhouding staat tot een gezonde beloning voor de praktijkhouder. Klinkt eenvoudig? Toch? Als een werkgever immers te veel rendement maakt ten koste van te lage lonen dan zal het nog moeilijker zijn om in de eerstelijns zorg goede fysiotherapeuten vast te houden en te vinden, maar als de werknemers een te hoog salaris ontvangen ten koste van het rendement van de praktijkhouder dan kun je de praktijken op termijn sluiten en staan de fysiotherapeuten alsnog op straat. Hoewel dit logisch klinkt, is dit Cao proces en de invulling hiervan niet eenvoudig. Het vinden van deze juiste balans (beloning werknemer/beloning werkgever) vraagt veel tijd en zorgvuldigheid en terecht, het gaat immers over de portemonnee van de gehele branche.
Waarom een nieuwe Cao voor de Vrijgevestigde Fysiopraktijk?
Geen Cao binnen de fysiotherapie is om meerdere redenen geen optie! Hoewel de totstandkoming van een nieuwe Cao voor de Vrijgevestigde Fysiotherapiepraktijk geen sinecure is (let op! we zijn er nog niet) is het belang dat deze Cao er komt heel erg groot. Een paar argumenten. Zo kent de branche van fysiopraktijken van oudsher talloze vormen van variabele arbeidscontracten die veel rechtsonzekerheid met zich brengen. Hiermee is de branche nu en op termijn wegens alle juridische risico’s die hieraan kleven niet gebaat. Rechtszekerheid en eenduidigheid komt zowel de werkgever en de (toekomstig) werknemer ten goede.
Ook op financieel vlak is een Cao noodzakelijk. Elk jaar dat er geen Cao is, teert de branche in feite alleen maar verder in. De tarieven van de zorgverzekeraars die al jaren te laag zijn en in feite nauwelijks zijn gegroeid, worden in deze arbeidsintensieve sector voor een belangrijk deel bepaald door Cao salarissen, terwijl het prijsindexcijfer in die 18 jaar Cao-loze periode enorm is gestegen. Deze langdurende en ziekmakende combinatie moet voor de branche worden doorbroken. Hierbij hebben overigens ook de verzekeraars een belang, kijkend naar de zorgontwikkelingen met de zorg op de juiste plek.
Verandering in de branche
Een Cao is noodzakelijk maar vraagt, als deze er komt, ook verandering van de branche. Zo wordt bijvoorbeeld flex immers minder flex. Variabele omzet beloning zal vanwege het creëren van rechtszekerheid bij Cao niet meer volledig mogen en dit betekent dat directe en indirect patiëntgebonden werkzaamheden tegen een vast uurloon en afgesproken arbeidsomvang moeten worden verloond. Hoewel het overgrote deel van de fysiopraktijken al werkt met een vaste arbeidsomvang en vaste salarissen voor o.a. fysiotherapeuten zullen de praktijken die variabel belonen deze om moeten zetten naar een vast maandloon om daarna te bezien hoe deze zich verhouden met de Cao lonen. Ook zullen zij moeten gaan werken met kpi’s. Wat verwacht je als werkgever bijvoorbeeld van je werknemer hoeveel behandelingen worden verricht om gezond rendement te borgen? Heb jij al een begroting per individu? Een Cao heeft dus mogelijk ook invloed op de wijze waarop je je organisatie hebt ingericht en hoe je je werknemers aanstuurt. Wees gerust, bij het overgrote deel van de praktijken werkt dit al goed en zal uiteraard tijdig hulp worden geboden.
Samen zetten we de stap naar een cao voor de fysio
Hopelijk lukt het samen om deze gezamenlijk stap uiteindelijk te gaan zetten, de branche is nu maar zeker voor de lange termijn hiermee gebaat! Maar eerst is het nog aan de sociale partners en blijven we dus niet stilzitten.
Bram Hautvast
Voorzitter Cao-onderhandelingscommissie WVF