Op 31 januari publiceerden FDV en WVF het principeakkoord voor de CAO eerstelijns fysiotherapie 2023-2024. Na ruim twintig jaar zonder CAO roept dit uiteraard de nodige vragen en reacties op. Uit deze reacties blijkt dat vooral implementatie, betaalbaarheid en duurzaamheid hierbij sleutelbegrippen zijn. Waar de ene collega vooral enthousiast wordt van het vooruitzicht op een CAO maakt de ander zich zorgen. Hoog tijd dus om WVF voorzitter Daan Spanjersberg en voorzitter van de onderhandelingscommissie Bram Hautvast om een reactie te vragen.
Naar aanleiding van de publicatie van het principeakkoord zijn er nogal wat reacties losgekomen. Hoe kijken jullie hiernaar?
Daan: “Het is goed om te lezen dat een groot deel van onze leden blij is met deze ontwikkeling. Het is echter ook volkomen logisch dat er ook praktijkhouders zijn bij wie de handen niet direct op elkaar gaan na twintig jaar zonder CAO. Dit principeakkoord zal eerst moeten landen en uitgebreid moeten worden toegelicht.” Werkgevers kunnen pas echt een definitieve keuze over de CAO maken als ze alle informatie tot zich hebben genomen”
Bram: “Het is begrijpelijk dat er vragen en zorgen uit de markt komen. Het is ook niet niks. Tegelijkertijd dienen praktijkhouders ook te beseffen dat een CAO nooit eenzijdig door de werkgevers kan worden opgesteld en er altijd wel een cao bepaling is die ergens knelt. Aan ons nu de taak om werkgevers de context te geven welke ze nodig hebben en waar ze naar op zoek zijn, zodat ze de totale CAO op haar merites kunnen beoordelen.”
Jullie geven beiden aan dat nog niet alle informatie beschikbaar is. Welke noodzakelijke informatie missen werkgevers nog?
Daan: “Om te beginnen hebben we een FAQ op onze site gepubliceerd welke antwoord geeft op heel veel vragen betreffende de CAO. Desondanks ontvangen we dagelijks tientallen soms wel honderd e-mails met vragen. Hieruit blijkt wel hoe groot de behoefte is aan informatie.” Hier zitten vaak zeer relevante vragen tussen welke nog niet in de FAQ staan. Deze wordt dus continu bijgewerkt en aangevuld. Hieruit blijkt dus wel dat nog niet alle vragen en antwoorden op dit moment al ter beschikking staan. Daarnaast zijn we nog maar net gestart met onze informatiebijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten zullen wij veel relevante informatie delen en door het gesprek met de leden te voeren kunnen we ook relevante informatie ophalen.”
Bram: “In aanvulling op Daan hebben op dit moment nog niet alle werkgevers de regiobijeenkomsten kunnen bezoeken waardoor ze nog geen toelichting en inhoudelijke tekst en uitleg hebben gehad over zaken als transitie, dispensatie, wijziging arbeidsvoorwaarden, etcetera. De regiobijeenkomsten lenen zich hier bij uitstek voor ter aanvulling op hetgeen reeds in de FAQ is verwoord. Met de input uit de bijeenkomsten verwachten wij meer duiding te kunnen geven aan dergelijke items.”
Hoe kunnen de WVF leden er voor zorgen dat zij alle informatie krijgen?
Daan: “Allereerst zullen wij tijdens onze regiobijeenkomsten alle beschikbare informatie met onze leden delen. Daarnaast breiden we onze FAQ continu uit met relevante informatie en ontwikkelen wij, mede op basis van de input van onze leden, ondersteunende documenten en hulpmiddelen zodat onze achterban zo volledig mogelijk geïnformeerd is. Het is essentieel dat werkgevers hun mening over deze CAO kunnen vormen op basis van zoveel mogelijk relevante informatie.”
Hoeveel tijd trekken jullie hiervoor uit?
Daan: “De eerste regiobijeenkomst was op 8 maart jongstleden. Tot en met 6 april staan er diverse bijeenkomsten gepland. Op 12 april sluiten we af met een groot Webinar. Hierna zullen we alles uitgebreid evalueren en besluiten of we het CAO voorstel op de voorjaars ALV aan onze leden zullen gaan voorleggen.” Inschrijven voor de regiobijeenkomsten of het webinar kan via onze site.
Wat zouden jullie werkgevers nog mee willen geven?
Daan: “Naast alle positieve reacties die ik krijg lees ik in e-mails en op Social Media ook de nodige negatieve reacties op de voorgenomen CAO. Ik kan dit begrijpen. Mensen vinden het spannend en maken zich soms zorgen. Echter, het gemak waarmee bepaalde berichten op basis van onjuiste aannames op, bijvoorbeeld, Facebook of LinkedIn worden geplaatst zorgen voor onrust. Dat vind ik jammer en onnodig. Tot 12 april is er niemand die alle informatie heeft waarmee een goed onderbouwde keuze kan worden gemaakt. Dus stel je vragen, kom naar de regiobijeenkomsten en neem deel aan het webinar zodat je ook alle informatie hebt om objectieve mening te vormen.
Bram: “Met name in de berichtgeving op Social Media wordt snel en vaak een onjuiste mening gevormd op basis van een aanname zonder gegronde toets. In onze berekeningen hebben we gebruik gemaakt van objectieve bronnen die zorgvuldig tot stand zijn gebracht. Deze bronnen zijn vervolgens weer getoetst aan andere benchmarkrapporten, bij verzekeraars, CBS etc.. De uitkomsten betreffen echter een gemiddelde en dat wordt snel over het hoofd wordt gezien want een praktijkhouder wijkt vaak iets ten gunste of ten nadele af van dit gemiddelde en trekt dan vaak ten onrechte een onjuiste conclusie voor de gehele branche. Uit het merendeel van deze social media berichten spreekt echter vooral bezorgdheid en de behoefte om geïnformeerd te worden en dat is precies waar we nu mee bezig zijn. Gun jezelf dus de tijd om je goed te laten informeren. Wij zijn ervan overtuigd dat je medio april alle informatie hebt die nodig is om een besluit over deze gehele CAO te kunnen nemen.