Het WVF is ruim een jaar geleden gestart met de eerste cao-onderhandelingen voor de eerstelijns fysiotherapie. Harry Gosselink, medeoprichter van Stichting Keurmerk Fysiotherapie en praktijkeigenaar van Topfit Fysiotherapie in de provincie Flevoland is zeer te spreken over de voortvarendheid in de onderhandelingen.
Hoe kijk je vanuit SKF tegen het vormen van een cao aan?
“Wij zijn enorm voor een cao. Het komt de kwaliteit van het vak ten goede. Met goede afspraken binnen een cao stimuleer je veel meer de samenwerking. In een aantal gevallen is het nu zo dat hoe vaker je patiënten ziet hoe hoger je salaris wordt. Dat kan een enorme negatieve incentive geven. Vanuit het Keurmerk willen we een duurzame CAO waarmee we voor de fysiotherapeuten evenwicht willen brengen in de beloning in relatie tot de prestatie waarmee de kwaliteit van de dienstverlening gewaarborgd is en blijft, toekomstperspectief geboden wordt voor de fysiotherapeut en een eerlijk en passend salaris huis komt. Dan gaat het meer over waar heeft de patiënt het meeste aan. Er komt een vrouwelijke patiënt binnen met bijvoorbeeld bekkenklachten; Een sportfysiotherapeut kan deze patiënte goed behandelen, maar ik weet dat mijn collega die bekkenfysiotherapeut is dat mogelijk nog veel beter kan. Met vaste salarissen speelt persoonlijke omzet geen rol. Dus dan werk je makkelijker samen en verwijs je makkelijker door naar die gespecialiseerde collega”.
Op welke manier is SKF betrokken bij de cao-onderhandelingen?
“Als Stichting Keurmerk Fysiotherapie zitten wij niet zelf aan de onderhandeltafel. Wel hebben wij bijna alle grote werkgevers in ons bestand zitten. Dat zijn zo’n 550 praktijkhouders met een gemiddelde praktijkgrootte van 14 medewerkers. Er zijn circa 7.000 fysiotherapeuten bij ons aangesloten. Wij zijn geen belangenorganisatie maar wij proberen onze deelnemers, zowel werkgevers als werknemers zo goed mogelijk te informeren over de stand van zaken. Omtrent de cao onderhandelingen zeggen wij dan ook: “˜Let op, er gaat wat gebeuren en als je invloed wilt dan moet je meepraten.’ Dat is onze insteek.”
“Kwaliteit draait om de patiënt niet om de portemonnee”
Carriëreperspectief voor de fysiotherapeut
“Ook kun je met die cao het carriëreperspectief van de fysiotherapeut opwaarderen. Nu is het zo dat de 23-jarige pas afgestudeerde fysiotherapeut hetzelfde tarief krijgt als de collega die al 20 jaar in het vak zit. Met als gevolg dat vele fysiotherapeuten vroegtijdig stoppen. Als je dit in een cao kunt organiseren kun je het er ook veel makkelijker met zorgverzekeraars over hebben. Laat de ervaring terugkomen in de tariefstructuur.”
Zijn er punten in de CAO die extra aandacht nodig hebben?
“Alles wat voortvloeit uit deze cao moet reëel en betaalbaar zijn voor de praktijken. Die betaalbaarheid moet een hele belangrijke rol spelen. In de eerstelijn zijn we enorm afhankelijk van de omzetten die gedraaid worden in de praktijk; er zit niet veel vet op de botten. In de fysiotherapiebranche is de winstmarge slechts 2 á 3%. Omdat we nu geen cao hebben worden wij nu vaak vergeleken met de fysiotherapie in ziekenhuizen. Maar die vergelijking gaat niet op. In een ziekenhuis krijgt de fysiotherapeut ook een vergoeding voor het overleg dat hij heeft, voor de samenwerking met een afdeling en voor innovatie. Dat krijgen wij allemaal niet in de eerstelijns fysiotherapie. Nog een voorbeeld; In onze praktijk hebben wij 7 assistentes, die moeten wij betalen uit de omzetten die gedraaid worden. Als je dit vergelijkt met een huisarts, die krijgt ondersteuning voor de assistenten. In ons vak kennen we dat niet. Onze overheadkosten komen er dus altijd bovenop. We zien nu nog steeds dat in kleine en middelgrote praktijken fysiotherapeuten zelf de telefoon beantwoorden en in de avonduren de declaraties de deur uit doen. Die praktijkhouders draaien dan 50 tot 60 uur in de week.”
Harmonisatie
“Ik hoop dat er uit deze cao contracten komen met vaste beloning. In combinatie met een personeelshandboek, waarmee je flexibiliteit krijgt. In het personeelshandboek staan alle wetmatigheden, die aan te passen zijn aan de praktijk. En in de raamovereenkomst staan de lokale afspraken die je kan maken. Ik hoop dat we met de cao eindelijk harmonisatie in de arbeidsvoorwaarden krijgen in fysiotherapieland.”
Hoe verlopen de onderhandelingen tot nu toe?
“Ik moet zeggen dat ik verbaasd ben over de snelheid waarmee er wordt onderhandeld. Ondanks het coronajaar dat er tussen is gekomen, heeft het WVF er flink de vaart in gehouden. In mei wordt er al een eerste draft van de cao verwacht. Ik vind dat veelbelovend.
We merken dat in alle gesprekken die we in den lande hebben met collega’s, iedereen er met smart op zit te wachten. Ik wil het WVF dan ook complimenteren over de snelheid en intensiteit van het onderhandelen.”