Naar aanleiding van diverse signalen van werkgevers in de fysiotherapie, startte werkgeversvereniging WVF een grootschalig onderzoek naar de bedrijfseconomische gevolgen van Corona in de afgelopen 6 maanden. De voorlopige resultaten zijn dusdanig zorgwekkend dat WVF nu reeds de noodklok luidt en stakeholders oproept om op korte termijn tot een vernieuwing van de compensatieregelingen uit 2020 te komen.
Continuiteitsbijdrage
In 2020 hebben zorgverzekeraars gezamenlijk de regeling Continuïteitsbijdrage in het leven geroepen. Met deze regeling wilden zorgverzekeraars er voor zorgen dat fysiotherapeuten in deze moeilijke tijd het hoofd boven water konden houden en daarmee zeker stellen dat verzekerden, ook na de coronacrisis, de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben.
De Continuiteitsbijdrage regeling zorgde voor financiële continuïteit van de fysiotherapeuten. Zij konden een continuïteitsbijdrage aanvragen voor omzetdaling vanuit de basisverzekering en/of aanvullende verzekering door COVID-19. Hiermee is er financiële continuïteit tijdens de coronacrisis en zorgen we er met elkaar voor dat de zorginfrastructuur ook na de crisis beschikbaar is. De regeling liep met terugwerkende kracht van 1 maart tot en met 30 juni 2020 en kon tot 14 juli 2020 worden aangevraagd. Het ZN-bestuur kan afhankelijk van de omstandigheden besluiten de regeling te verlengen.
(Bron: zn.nl/Regeling continuiteitsbijdrage v2.0 dd. 13 juli 2020)
Verzuim
De voorlopige resultaten uit het WVF onderzoek naar de bedrijfseconomische gevolgen van Corona laten een verontrustend beeld zien. Maar liefst 83,6% van de respondenten geeft aan dat er in de afgelopen 6 maanden sprake is geweest van een toename van verzuim onder het personeel. 44,8 % van dit verzuim is voor 100% het gevolg van Corona of de Coronamaatregelen. Bij nog eens 24,5% van de praktijken is dit in 75% van de meldingen het geval.
Behandelcontacten
Ook het aantal behandelcontacten is in de afgelopen 6 maanden fors minder dan voorspeld. Dit is het geval bij 85,3% van de praktijken waarbij het aantal voorspelde behandelcontacten in 51,5% van de gevallen met meer dan 10% is afgenomen met uitschieters van meer dan 25% terugloop (4,3%). In 98% van de gevallen was deze afname het gevolg van Corona en/of de Corona maatregelen.
Omzet
Logischerwijs hebben de toename van het verzuim en afname van het aantal behandelcontacten geleid tot een vermindering van de omzet. Dit was het geval bij 87,7% van de respondenten. In 45,4% van de situaties is er een afname van 10 tot 20% van de te verwachten omzet over de afgelopen 6 maanden.
Bedrijfseconomische gevolgen
Hoewel 55,2% van de respondenten niet verwacht in financiële problemen te komen, geeft maar liefst 30,1% van de praktijken aan momenteel niet winstgevend te zijn. Bij 14,8% van de praktijken dreigen er binnen 2 tot 4 maanden zelfs acute betalingsproblemen te ontstaan.
(Bron: WVF/Onderzoek bedrijfseconomische gevolgen Corona dd. 21/01/2022)
Branche afhankelijkheid
In aanvulling op de voorlopige onderzoeksresultaten geven respondenten aan ook veel last te hebben van toenemend personeelsverloop en stijgende looneisen. Daarnaast hebben praktijken de uitgaven fors zien stijgen vanwege de toename in aanschafkosten van hygiëne materialen en beschermingsmiddelen. Ook het langdurig wegvallen van inkomsten uit (medische) fitness is voor veel partijen een forse aderlating geweest.
Noodzaak nieuwe regeling
Aangezien de continuïteitsbijdrage door zorgverzekeraars in 2020 als noodzakelijke regeling werd gezien om er voor zorgen dat enerzijds fysiotherapeuten het hoofd boven water konden houden maar anderzijds verzekerden, ook na de coronacrisis, de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben lijkt het in deze vergelijkbare situatie voor de hand liggend te appelleren aan dit belang. Het bestuur van Zorgverzekeraars Nederland gaf immers in 2020 reeds aan afhankelijk van de omstandigheden te kunnen besluiten om de regeling te verlengen.